Disember 2014

GAMBAR fail tidak bertarikh yang disiarkan Pusat Media Raqqa bagi pihak IS pada 30 Jun lalu merakamkan seorang anggota kumpulan itu sedang mengawasi sebutir peluru berpandu yang dibawa menaiki kereta api di Raqqa, Syria. – AGENSI- 
KAMIL MASLIH 

Razif Mohd. Arif berumur 33 tahun ialah seorang kontraktor pembinaan. Yazid Sufaat yang berumur 50 tahun pula, bekas pegawai tentera manakala Wan Mohd. Aquil W.M. Zainal Abidin atau Akel Zainal berumur 35 tahun ialah bekas ahli muzik. Mereka semua yang latar belakang cukup berbeza ini dikenal pasti menyertai kumpulan militan Islamic State (IS).
Ada yang masih hidup, ada yang sudah menemui ajal. Mohammad Fadhlan Shahidi Mohamad Khir, pelajar sekolah pondok berumur 21 tahun telah maut di Syria. Ahmad Tarmizi Maliki, pekerja kilang berumur 26 tahun maut setelah menjadi pengebom berani mati di Anbar, Iraq. Mohd Lotfi Ariffin, pengasas madrasah berumur 46 tahun maut di Syria.
Jika difikirkan secara logik mudah, agar sukar membayangkan bagaimana konflik yang berlaku di Iraq dan Syria boleh merebak ke Malaysia yang jauhnya berbelas ribu kilometer, namun harus diingatkan, apa yang dipengaruhi adalah pemikiran umat Islam di negara ini dan apa yang bermula sebagai ideologi, mampu berubah menjadi tindakan keganasan.

Meneliti kembali Kertas Putih Ke Arah Menangani Ancaman Kumpulan Islamic State (IS) yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen baru-baru ini, kebimbangan rakyat Malaysia terhadap ancaman kumpulan militan itu dihuraikan satu persatu termasuk faktor yang mendorong penyertaan mereka.
Sebagaimana yang telah dibentangkan dalam kertas putih itu, buat ketika ini sahaja, sebanyak lima orang rakyat Malaysia terbunuh, 39 orang Malaysia telah dikenal pasti sedang berada di Syria dan 40 orang lagi mungkin menerima nasib yang sama sekiranya pihak berkuasa Malaysia tidak menahan mereka.
Antara faktor utama yang mendorong rakyat Malaysia berada di Iraq dan Syria untuk menyertai IS adalah kerana mereka terpengaruh dengan dakyah IS bahawa peperangan di Syria ketika ini dianggap menjurus kepada peperangan akhir zaman yang dikenali sebagai peristiwa Malhamah Kubra.
IS mengeksploitasi ayat al-Quran dan hadis mengenai peristiwa akhir zaman itu untuk menarik sokongan umat Islam dari seluruh dunia namun hakikatnya, apa yang berlaku di Syria adalah peperangan sesama Islam serta merupakan pertembungan politik dan konflik sektarian. Ini sekaligus membuktikan dakyah IS tidak selari dengan tuntutan Islam.
Satu lagi faktor yang menyebabkan segelintir rakyat Malaysia menyertai IS adalah kerana mereka percaya penyertaan dalam konflik di Syria itu adalah jalan untuk mati syahid. Mereka menganggap perang di Syria adalah perang di jalan Allah yang menjanjikan syurga kepada sesiapa yang terkorban.
Bagaimanapun, sebagaimana yang diterangkan menerusi kertas putih itu, Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan Kali ke-106 telah merumuskan penyertaan Islam negara ini dalam kumpulan militan IS adalah bertentangan dengan hukum syarak dan kematian mereka tidak dikategorikan sebagai mati syahid berdasarkan hujah bahawa kumpulan tersebut memerangi dan membunuh sesama Islam.
Faktor ketiga yang melunakkan hati segelintir rakyat Malaysia menyertai IS adalah disebabkan rasa simpati terhadap penderitaan penduduk Sunni di Syria akibat kekejaman dan penindasan pemerintahan Bashar al-Assad. Sentimen ini diperkuatkan oleh beberapa demonstrasi termasuk yang berlaku di hadapan kedutaan Syria di Kuala Lumpur pada Jun 2013 melibatkan 1,000 penunjuk perasaan.
Dakyah-dakyah IS disebarkan secara licik menggunakan media sosial seperti Facebook, Instagram, Youtube dan Twitter bagi merekrut anggota-anggota baharu khususnya golongan belia. IS juga menggunakan pelbagai bahasa termasuk Inggeris, Perancis dan Indonesia dalam menyampaikan propaganda bagi menarik umat Islam dari seluruh dunia.
Penglibatan rakyat Malaysia dalam IS tidak boleh dipandang ringan kerana kepulangan mereka daripada kawasan konflik turut membawa fahaman radikal dan ekstreme serta kemahiran membuat bom yang boleh menghuru-harakan negara. Ahli-ahli militan yang kembali dari Syria dan Iraq juga berpotensi meneruskan aktiviti pengganas di negara ini dengan menubuhkan sel pengganas, merekrut ahli baharu, membentuk jaringan antarabangsa serta melakukan serangan.
Maklumat yang diperoleh oleh pihak polis hasil soal siasat ke atas 11 orang suspek anggota sebuah sel pengganas yang ditangkap pada 28 April 2014 mendedahkan perancangan mereka untuk melancarkan serangan bom ke atas pusat-pusat hiburan di Kuala Lumpur termasuk bangunan kerajaan di Putrajaya.
Malah, salah seorang suspek yang ditangkap telah pun membeli serbuk aluminium sebagai bahan untuk diadun menjadi bahan letupan.
Risiko keselamatan yang perlu disedari adalah ahli IS tidak memerlukan sokongan berkumpulan sebaliknya berpotensi melakukan tindakan pengganas secara bersendirian ataupun ‘lone wolf’. Sebagaimana yang berlaku di Australia dan Kanada, golongan penyokong IS yang tidak berpeluang pergi ke Syria dan Iraq pun boleh terdorong melakukan serangan di dalam negara sendiri.
Dunia telah menyaksikan betapa zalim dan kejamnya IS. Penyembelihan hidup-hidup dilakukan terhadap warga Amerika Syarikat (AS) dan Britain serta sengaja disebarkan melalui media sosial. IS tidak teragak-agak membunuh golongan Syiah mahupun Sunni malah misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan sepanjang Oktober 2014, IS telah melakukan pembunuhan sekurang-kurang 1,273 orang.
Rumusan daripada kertas putih itu adalah kerajaan tidak boleh sama sekali memandang ringan ancaman IS kerana ia memberi impak yang besar kepada keselamatan negara. Pengalaman kerajaan menangani radikalisme dan keganasan menunjukkan bahawa agak sukar menukar fahaman yang dijiwai sepenuhnya oleh kelompok militan kerana mereka menolak sama sekali pandangan-pandangan lain.
Sehubungan itu, sebagaimana yang diumumkan Najib, satu undang-undang anti-keganasan perlu digubal untuk membanteras dan mengambil tindakan terhadap rakyat Malaysia yang terlibat dalam aktiviti militan serta kumpulan pengganas.
Langkah-langkah juga perlu diambil bagi memperkasakan lagi Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA); Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA) dan Kanun Keseksaan.
Penglibatan rakyat Malaysia dalam aktiviti militan atas nama Islam telah memburukkan imej negara dan kesucian agama Islam. Seluruh rakyat tanpa mengira kaum, agama dan pegangan politik perlu menolak ideologi ekstrem dan yakin bahawa konsep wasatiyyah atau kesederhanaan adalah jalan terbaik untuk menjamin keamanan dan kesejahteraan negara.
SUMBER RENCANA UTUSAN

Kata ‘ulamâ’ (bentuk plural dari ‘âlim), secara bahasa artinya orang yang
berpengetahuan, ahli ilmu. Kata sû’ adalah mashdar dari
sâ’a–yasû’u–saw’an; artinya jelek, buruk atau jahat. Dengan demikian,
al-‘ulamâ’ as-sû’ secara bahasa artinya orang berpengetahuan atau ahli ilmu
yang buruk dan jahat. Rasul saw. bersabda:
«أَلاَ إِنَّ شَرَّ الشَّرِّ شِرَارُ
الْعُلَمَاءِ وَإِنَّ خَيْرَ الْخَيْرِ
خِيَارُ الْعُلَمَاءِ»
Ingatlah, sejelek-jelek keburukan adalah keburukan ulama dan sebaik-baik kebaikan
adalah kebaikan ulama. (HR ad-Darimi).
Peran ulama menentukan kebaikan dan keburukan masyarakat. Ad-Darimi menuturkan,
ketika Said bin Jubair ditanya tentang tanda-tanda kebinasaan masyarakat, ia
menjawab, “Jika ulama mereka telah rusak.“
Abu Muslim al-Khaulani mengatakan, bahwa ulama itu tiga macam. Pertama: seseorang
yang hidup dalam ilmunya dan orang lain hidup bersamanya dalam ilmunya itu. Kedua:…

seseorang yang hidup dalam ilmunya, tetapi tidak seorang pun hidup bersamanya dalam
ilmunya itu. Ketiga: seseorang yang orang lain hidup bersamanya dalam ilmunya,
tetapi hal itu menjadi bencana baginya.
Ibn Abi Hatim menuturkan dari jalan Sufyan ats-Tsauri, dari Abu Hayan at-Taymi,
bahwa ulama itu juga ada tiga golongan. Pertama: orang yang takut kepada Allah dan
mengetahui hukum-hukum-Nya. Itulah orang alim yang sempurna. Kedua: orang yang takut
kepada Allah tetapi tidak mengetahui hukum-hukum-Nya.. Ketiga: orang yang mengetahui
hukum-hukum Allah, tetapi tidak takut kepada-Nya; dialah orang alim yang jahat
(al-’âlim al-fâjir).
Pada ulama sû’ atau fâjir, ilmu yang dimiliki tidak dijadikan penuntun. Ia
tidak beramal sesuai dengan ilmu yang ia ketahui. Asy-Syathibi mengatakan, “Ulama
sû’ adalah ulama yang tidak beramal sesuai dengan apa yang ia ketahui.” [1] Ibn
Taimiyah, setelah mengutip QS al-A‘raf ayat 146, berkata, “Inilah kondisi orang
yang tidak beramal sesuai dengan ilmunya, tetapi mengikuti hawa nafsunya. Itulah
kesesatan, sebagaimana firman Allah dalam QS al-A‘raf ayat 175-176; ini seperti
ulama sû’.”Di antara ulama sû’ itu adalah ulama salathîn, yaitu ulama yang
menjadi stempel penguasa. Anas bin Malik ra. menuturkan sebuah hadis:
وَيْلٌ ِلأُمَّتِيْ مِنْ عُلَمَاءِ السُّوْءِ
يَِتَّخِذُوْنَ هَذَا الْعِلْمَ تِجَارَةً
يَبِيْعُوْنَهَا مِنْ أُمَرَاءِ زَمَانِهِمْ
رِبْحاً ِللأَنْفُسِهِمْ لاَ أَرْبَحَ اللهُ
تِجَارَتَهُمْ
Kebinasaan bagi umatku (datang) dari ulama sû’; mereka menjadikan ilmu sebagai
barang dagangan yang mereka jual kepada para penguasa masa mereka untuk mendapatkan
keuntungan bagi diri mereka sendiri. Allah tidak akan memberikan keuntungan dalam
perniagaan mereka itu. (HR al-Hakim).
Menurut adz-Dzhabi, ulama sû’ adalah ulama yang mempercantik kezaliman dan
ketidakadilan yang dilakukan oleh penguasa; ulama yang memutarbalikan kebatilan
menjadi kebenaran untuk penguasa; atau ulama yang diam saja (di hadapan penguasa)
padahal ia mampu menjelaskan kebenaran. [3]
Anas meriwayatkan:
الْعُلَمَاءُ أَمَنَاءُ الرُّسُلِ مَا لَمْ
يُخَالِطُوْا السُّلْطَانَ وَ يُدَاخِلُوْا
الدُّنْيَا فَاِذَا خَالَطُوْا السُّلْطَانَ
وَ دَاخَلُوْا الدُّنْيَا فَقَدْ خَانُوْا
الرُّسُلَ فَاحْذَرُوْهُمْ وَفِيْ رِوَايَةٍ
لِلْحَاكِمِ فَاعْتَزِلُوْهُمْ
Ulama adalah kepercayaan para rasul selama mereka tidak bergaul dengan penguasa dan
tidak asyik dengan dunia. Jika mereka bergaul dengan penguasa dan asyik dengan dunia
maka mereka telah mengkhianati para rasul. Karena itu, jauhilah mereka. (HR
al-Hakim).
Hal itu karena, jika ulama bergaul dengan penguasa dan sering mendatanginya, yang
diharapkan adalah dunia. Tentu yang dimaksud bukan ulama yang datang untuk beramar
makruf nahi mungkar dan mengoreksi penguasa.
Rusaknya ulama di antaranya karena sifat tamak terhadap dunia. Ad-Darimi
menuturkan, Umar bertanya kepada Kaab, “Apa yang mengeluarkan ilmu dari hati
ulama?” Kaab menjawab, “Ketamakan.”
Keluarnya ilmu dari hati maksudnya bukan dilupakan, tetapi ilmu itu ditinggalkan,
pengaruhnya hilang dan tidak lagi dijadikan tuntunan. Hal itu sama saja dengan
menukar ilmu atau agama dengan dunia. Inilah satu di antara karakter ulama sû’.
Ulama demikian lebih layak di neraka. Abu Hurairah ra. menuturkan hadis:
مَنْ أَكَلَ بِالْعِلْمِ طَمَسَ اللهُ
عَيْنَيْهِ (أَوْ وَجْهَهُ فيِْ رِوَايَةِ
الدَّيْلَمِيْ) وَكَانَتِ النَّارُ أَوْلَى
بِهِ
Siapa yang makan dengan (memperalat) ilmu, Allah membutakan kedua matanya (atau
wajahnya di dalam riwayat ad-Dailami), dan neraka lebih layak untuknya.. (HR Abu
Nu‘aim dan ad-Dailami).
Maksudnya adalah ulama yang menjadikan ilmunya sebagai alat untuk memperoleh
kekayaan. As-Sayrazi mengatakan, “Setan mendandani keburukan di hadapan ulama
hingga berhasil menjerumuskan mereka dalam kemurkaan Allah. Mereka lalu memakan
dunia dengan memanfaatkan agama, memperalat ilmu untuk mendapatkan kekayaan dari
para penguasa, serta memakan harta wakaf, anak yatim dan orang miskin. Setan telah
berhasil memalingkan perhatian ulama itu untuk mencari gengsi dan kedudukan di hati
makhluk. Itulah yang menyeret mereka ke dalam perdebatan, persaingan dan
kebanggaan.” [4]
Al-Minawi, dalam Faydh al-Qadîr, mengatakan, “Bencana bagi umatku (datang) dari
ulama sû’, yaitu ulama yang dengan ilmunya bertujuan mencari kenikmatan dunia,
meraih gengsi dan kedudukan. Setiap orang dari mereka adalah tawanan setan. Ia telah
dibinasakan oleh hawa nafsunya dan dikuasai oleh kesengsaraannya. Siapa saja yang
kondisinya demikian, maka bahayanya terhadap umat datang dari beberapa sisi. Dari
sisi umat; mereka mengikuti ucapan-ucapan dan perbuatan-perbuatannya. Ia
memperindah penguasa yang menzalimi manusia dan gampang mengeluarkan fatwa untuk
penguasa. Pena dan lisannya mengeluarkan kebohongan dan kedustaan. Karena sombong,
ia mengatakan sesuatu yang tidak ia ketahui.” [5]
Kata tidak tahu tidak ada dalam kosakata ulama sû’. Ia merasa gengsi mengatakan
tidak tahu. Padahal orang sekaliber Ibn Umar saja tidak merasa malu untuk mengatakan
tidak tahu. Ibn al-Mubarak meriwayatkan dari Ibn Umar, bahwa ia pernah ditanya
tentang sesuatu, lalu ia menjawab, “Aku tidak tahu.” Kemudian ia menimpalinya
dengan mengatakan, “Apakah engkau ingin menjadikan punggung-punggung kami sebagai
jembatan bagi kalian ke neraka Jahanam?” [6]
Muadz bin Jabal membagi ulama sû’ di dalam tujuh tingkatan neraka. Tingkat
pertama: ulama yang jika mengingatkan manusia, ia bersikap kasar; jika diingatkan
manusia, ia menolak dengan tinggi hati. Tingkat kedua: ulama yang menjadikan ilmunya
alat untuk mendapatkan pemberian penguasa. Tingkat ketiga: ulama yang menahan
ilmunya (tidak menyampaikannya). Tingkat keempat: ulama yang memilih-milih
pembicaraan dan ilmu guna menarik wajah orang-orang dan ia tidak memandang
orang-orang yang memiliki kedudukan rendah.. Tingkat kelima: ulama yang mempelajari
berbagai perkataan dan pembicaraan orang Nasrani dan Yahudi guna memperbanyak
pembicaraannya. Tingkat keenam: ulama yang mengangkat dirinya sendiri seorang mufti
dan ia berkata kepada orang-orang, “Bertanyalah kepadaku.” Orang itu ditulis di
sisi Allah sebagai orang yang berpura-pura atau memaksakan diri dan Allah tidak
menyukai orang demikian. Tingkat ketujuh: ulama yang menjadikan ilmunya sebagai
kebanggaan dan kepuasan intelektual saja. [7]
Karena semua itu, al-Ghazali mengingatkan, “Hati-hatilah terhadap tipudaya ulama
sû’. Sungguh, keburukan mereka bagi agama lebih buruk daripada setan. Sebab,
melalui merekalah setan mampu menanggalkan agama dari hati kaum Mukmin. Atas dasar
itu, ketika Rasul saw ditanya tentang sejahat-jahat makhluk, Beliau menjawab, “Ya
Allah berilah ampunan.” Beliau mengatakannya sebanyak tiga kali, lalu bersabda,
“Mereka adalah ulama sû’.”
Na‘ûdzu billâh min syarr al-‘ulamâ’ as-sû’. [Yahya Abdurrahman]
Catatan Kaki:
Asy-Syathibi, al-Muwâfaqât, I/76, ed. Abdullah Daraz, Dar al-Ma’rifah, Beirut. tt.
Ibn Taimiyah, Kutub wa Rasâ’il wa Fatâwâ Ibn Taymiyah fî al-‘Aqîdah,
VII/625, Maktabah Ibn Taimiyah. tt.
Adz-Dzahabi, Sayr al-A’lâm an-Nubalâ’, VII/125, Muassasah ar-Risalah, Beirut,
cet. IX. 1413.
Al-Minawi, Faydh al-Qadîr, VI/84, al-Maktabah at-Tijariyah al-Kubra, Mesir. Cet. I.
1356.
Al-Minawi, Faydh al-Qadîr, VI/369.
Isma’il bin Muhammad al-‘Ajluni, Kasyf al-Khafâ’, II/82.
Shadiq bin Hasan bin Ali al-Qinuji, Yaqzhah Uli al-I’tibâr min mâ wurida min
dzikri an-Nâr wa Ahl an-Nâr, I/124, Maktabah Athif-Dar al-Anshar, Kaero, cet. I.
1987.
dikutip dari:
http://www.hizbut-tahrir.or.id/al-waie/index.php/2007/04/01/ulama-su-ulama-jahat/
Back To Top