Rabu, 23 April 2014

BAGAIMANA GST 'MEMBUNUH' PAKATAN RAKYAT?

Bagaimana GST mempengaruhi anda(Klik untuk lihat video)


             


Seperti pengumuman 2014 bajet (dibentangkan pada 25 Oktober 2013) sangat menarik, rakyat Malaysia menanti dengan debaran sama ada kerajaan melaksanakan akan atau tidak cukai barangan dan perkhidmatan (GST) di Malaysia. 

Bagaimana GST di laksanakan di Malaysia? 

Pada masa kini , cukai jualan adalah 10% (buatan import) dan 6% adalah Cukai Perkhidmatan (F&B dan industri perkhidmatan profesional) yang dikumpul oleh salah satu pihak (penjual) dan disampaikan kepada LHDN .

Sebagai contoh , bentuk Cukai Perkhidmatan 6% sebelumnya, apabila anda membeli sesebuah hidangan makanan dari Cafe yang meletakkan harga RM15 pada menu, anda terpaksa membayar RM15.90 (termasuk cukai perkhidmatan sebanyak 6%). Cafe tersebut akan memperolehi RM15 dan membayar RM0.90 kepada pihak LHDN . 

Dalam bentuk GST (menganggap GST 4% dalam pengiraan ini), akan berlaku perkara-perkara berikut: 

1. Cafe tersebut membeli bahan makanan daripada pemborong untuk membuat sebuah hidangan pada harga RM10 (RM10 + 4% GST). Pemborong yang memperolehi RM10 dan menyalurkan RM0.40 dari Cafe tersebut dengan LHDN .

2. Anda membeli hidangan dari Cafe tersebut dan membayar RM15.60 (RM15 + GST 4%). Cafe sekarang menawarkan harga RM15 dan menyalurkan RM0.20 untuk LHDN (RM0.60-RM0.40). 

Mengapa Cafe tersebut hanya menyalurkan RM0.20 untuk pihak berkuasa ?? Ini kerana mereka telah berkesan 'bayar' RM0.40 cukai sebelum cukai pertama RM10, dan RM0.20 sahaja yang tinggal untuk dibayar pada RM5 dengan "nilai tambah". 

Bagaimana akan pelaksanaan GST memberi kesan kepada saya? 

Seperti yang dinyatakan, penggantian jualan dan cukai perkhidmatan dengan GST bertujuan sebagai hasil neutral untuk simpanan kerajaan, jadi secara teori, untuk pengguna ini mungkin mewakili kesan yang minimum kepada agregat harga barangan harian dan perkhidmatan. Mari kita melihat senario 3 untuk melihat apa yang menunjukkan melalui harga, 

(1) bagi barang-barang yang dicaj dengan cukai perkhidmatan, 

(2) bagi barang2 yang dicaj dengan cukai jualan, dan 

(3) bagi barang-barang tanpa sebarang perkhidmatan atau cukai jualan:
6% Perkhidmatan cukai dihapuskan, GST 4% yang diperkenalkan –> membayar kurang 

Manakala pengguna yang paling tidak langsung melihat 10% semasa cukai jualan (yang kebanyakannya cukai perniagaan ke perniagaan), ramai di antara kita menanggung 6% Cukai Perkhidmatan (apabila kita makan di kedai2 makanan dan Restoran seperti McDonald's dan Starbucks, dan bilakah kita melibatkan seorang peguam untuk perkhidmatan dan lain2). Seperti dalam gambar, jika kadar GST di bawah 6% (katakan pada 4%), kita mungkin terpaksa membayar kurang daripada apa yang kita lakukan sebelum. 

10% cukai jualan dihapuskan, GST 4% yang diperkenalkan –> membayar kurang 

Seperti contoh dahulu, anda mungkin terpaksa membayar kurang jika produk yang dikilangkan atau diimport sekarang dikenakan GST 4% daripada 10% cukai jualan. 

SST dikecualikan daripada barang2, GST 4% yang diperkenalkan –> membayar lebih 

Dengan itu, sektor2 ekonomi yang tidak dilindungi di bawah jualan dan cukai perkhidmatan sekarang mungkin di bawah skim GST, kerana ia adalah langkah cukai berdasarkan luas. Kecuali perkara2 ini akan zero-rated (iaitu GST adalah terpakai, tetapi pada kadar 0%), harga barang2 yang tidak pernah dilindungi di bawah sistem cukai 2 tersebut kini boleh terjejas oleh GST berdasarkan luas dan lebih mahal. 

Jadi ada kah anda memahaminya!?

Beberapa senario yang mungkin berlaku jika SST tersebut diganti dengan GST 4%. Walau bagaimanapun, kebimbangan itu jelas di sini adalah untuk memastikan bahawa perniagaan tidak mengambil kesempatan daripada hanya hakikat bahawa GST telah diperkenalkan sebagai alasan DENGAN MEMANIPULASI FAKTA untuk menaikkan harga barangan dan perkhidmatan sewenang. Untuk tujuan ini, Akta ANTIPENCATUAN telah dibentangkan untuk membolehkan penguatkuasaan terhadap amalan2 tersebut. 

GST MEMBUNUH PERNIAGA DAPIG YANG SUKA MENGAMBIL KESEMPATAN SELAMA INI YANG SELALU MENGAMALKAN CAS TAMBAHAN DUA JENIS CUKAI DARI RAKYAT TAPI MEMBAYAR HANYA SATU JENIS CUKAI KEPADA LHDN & MEMBANTU RAKYAT PEROLEHI KESENANGAN DENGAN LEBIHAN PUNGUTAN CUKAI DARI PERNIAGA YANG SELALU MENGAMBIL KESEMPATAN DENGAN KEMUDAHAN YANG BAKAL DI SALURKAN BILA GST BERJAYA DI LAKSANAKAN


Isnin, 7 April 2014

Bukti UMNO terima Hudud sejak dulu lagiKamarul Yusuff mengingatkan kembali pada PAS bahawa UMNO tak pernah tolak Hudud, dan ini adalah dokumen2 yang tak pernah didedahkan UMNO dan juga pastinya tidak PAS sehingga kini

Ketika itu Anwar Ibrahim tidak hadir


Pendapat saya jika PAS nak kata minit ni fitnah, sila buat laporan polis dan jika benar, PAS wajib bertaubat dari terus menjadi munafik

Pesanan Ikhlas

Media Ratu Naga di Youtube